Yoga


Yoga bij YOGASPIRE draait om de balans tussen kracht en ontspanning, beweging en stilte, lichaam en geest. Door het verbinden van de ademhaling met beweging  kan er rust ontstaan in lichaam en geest.

De lessen bij YOGASPIRE zijn down-to-earth, met een nadruk op ademhaling, kracht en dynamiek. In de lessen wordt veel aandacht besteed aan een goede alignment (houding) in de verschillende asana’s. Daarnaast wordt er op een leuke manier gewerkt aan kracht, souplesse en uithoudingsvermogen voor een gezond en fitter lichaam. De lessen zijn voor iedereen toegankelijk! Er zullen altijd opties worden aangeboden zodat je op je eigen niveau kunt bewegen, en zodat iedereen wordt uitgedaagd.

Neem een kijkje bij de verschillende stijlen die worden aangeboden of lees meer over yoga.

 


Wat is yoga?

Het woord yoga heeft vele betekenissen zoals ‘eenheid’, ‘relatie’ en ‘kennis’, maar ook upaya wat betekent ‘pad’ of ‘de weg die we volgen’ of ‘de methode waarop we iets bereiken’. Maar wat is dan het pad dat we moeten volgen? De mind (geest) zal zelf uitvinden welke weg te volgen.

Yoga chitta vritti nirodhaha”

Yoga is het process (pad) van het beheersen van de mind, zodat deze geen enkele vorm aanneemt.

In yoga zoeken we naar een weg om de gedachten (de mind) naar binnen te richten in plaats van naar buiten. Als we de mind naar buiten richten, kunnen we horen, zien, voelen, ruiken, proeven; we staan dan in verbinding met alles om ons heen. Maar als de mind te veel naar buiten staat gericht, verliezen we het contact met onszelf en worden onze gedachten bepaald door alles wat we horen, zien, voelen, ruiken en proeven.  Dit kan veel onrust met zich mee brengen, niet alleen mentaal maar ook fysiek.

Met yoga zoeken we dus naar een weg om meer naar binnen te keren, om ons gedeeltelijk af te sluiten voor de zintuigen en in verbinding te komen met onszelf.

 

In de yoga filosofie wordt de weg van yoga beschreven aan de hand van het achtvoudige pad (ashtanga) van Patanjali: Yama, niyama, asana, pranayama, pratyahara, dharana, dhyana en samadhi.

De yama en niyama staan voor de onthoudingen en voorschriften, dit zijn de normen en waarden in onze samenleving en in jou als individu. Asana staat letterlijk voor ‘zitten’ maar wordt vrij vertaald ook naar houdingen, de asana’s in een yogales die ons voorbereiden op ‘zitten’. Pranayama staat voor de beheersing van de ademhaling. Pratyahara is het terugtrekken van de zintuigen en dharana staat voor concentratie. Hierop volgend komt dhyana of ook wel meditatie en uiteindelijk volgt samadhi, de volledige overgave of integratie.

 


Er zijn dus verschillende wegen, die allemaal yoga heten, en allemaal het zelfde doel voor ogen hebben; rust vinden. Geen van deze wegen (stromingen binnen de yoga) is beter als de ander. Het gaat erom dat jij een weg vind die bij jou past.

Kijk hieronder bij de verschillende yogastijlen die YOGASPIRE aanbiedt.