Over mij


Yoga is een spiegel van het leven. Yoga laat me zien wie ik ben zonder te oordelen. Het daagt me uit en brengt rust en ruimte.

 

FOTO ERIC BRINKHORST

Leuk om je op mijn website te zien! Mijn naam is Iris Hoogendoorn en ik heb in 2015 YogaSpire opgezet om mijn passie voor yoga te kunnen delen.

Net klaar met mijn studie Bewegingswetenschappen in Groningen kwam de vraag ‘En nu?‘. Zoekende welke weg in te slaan kwam Poweryoga op mijn pad, wat me de rust gaf om na te denken zonder te twijfelen aan mezelf en mijn keuzes. Daarnaast bleek yoga al snel de perfecte practice te zijn om mijn intense klimtrainingen te balanceren en blessures tot een minimum te beperken.

Al snel stond ik bijna elke dag thuis op de mat, omdat yoga me rust bracht en ruimte. Toen ik in het voorjaar van 2014 kennismaakte met Ashtanga yoga was het meteen duidelijk dat deze vorm van yoga hét is voor mij. De vaste volgorde van bewegingen gekoppeld aan de adem waren een baken van rust, als een bewegende meditatie. De volgorde is uitdagend én verdiepend, en werkt als een spiegel door mij te laten zien waar ik ben, zonder oordeel.

Om mijn eigen yoga beoefening te verdiepen, en omdat ik graag mijn passie voor yoga wil delen startte ik in 2014 met de Ashtanga yoga teacher training(RYT 200) bij Yoga Moves onder leiding van Brian Cooper en Marilou van Hoek. Als yogadocent combineer ik graag mijn kennis vanuit mijn professionele achtergrond als bewegingswetenschapper samen met de kennis en ervaring van yoga. De adem staat centraal en de houdingen worden geleidelijk opgebouwd voor meer verdieping. Ik laat je zien hoe je rust kan vinden door te luisteren naar de stilte van de adem, volg de flow van de bewegingen en er is geen tijd om te denken.

 

Ik vind het belangrijk om naast yogadocent ook altijd yoga student te blijven. Elke ochtend in de studio of thuis op mijn mat is het beste begin van de dag om in te tunen met mijn adem, de balans in mijn lichaam te vinden en de ruimte te geven aan mijn mind. Ik geef dan ook les vanuit mijn ervaring en ik put nog dagelijks inspiratie en variatie uit mijn eigen practise die ik deel in mijn lessen. Dat wat ik doorgeef heb ik zelf ook doorleeft.

Ik hoop gauw kennis met je te mogen maken!

 


Gevolgde opleidingen, workshops en bijscholingen:

P1000618
P1000621
P1000604
2006-2012
Bachelor & Master Bewegingswetenschappen, Rijksuniversiteit Groningen2014
Primary series weekend met Marilou van Hoek (Utrecht)
200H Ashtanga Yoga Teacher Training (Utrecht) met Brian Cooper & Marilou van Hoek

2015
Mysore program met Luke Jordan (twee weken in Rotterdam)
Bijscholingsweekend met Brian Cooper (3 dagen in Hilversum)
Adjustment clinic Primary series met Marilou van Hoek (Utrecht, driedaags bijscholingsweekend)

2016
Ashtanga workshop met Laruga Glaser (3 dagen Amsterdam)
Workshop Brian Cooper (3 dagen Londonderry, Noord Ierland)
Ashtanga workshop met Mark Robberds (3 dagen Amsterdam)
Ashtanga yoga teacher training van David Swenson (40 uur Eindhoven)

2017
Ashtanga practise by Melanie Fawer (7 dagen, New Orleans, USA)
Ashtanga Workshop met Petri Raisanen (4 dagen, Maastricht)

2018
Bijscholing Yoga bij Chronische Pijn door Astrid van Rens
Training restoritive yoga (maart 2018)

Sinds 2016 een doorlopende practise bij Nick Evans & Katia Garcia Gomez in Eindhoven (KPJAYI authorised teachers)